Από υπερήλικα και από Μητσοτάκη μαθαίνεις την αλήθεια

Μετά τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Λάμπη Ταγματάρχη, στην υπόθεση του περίφημου «e-mail Στουρνάρα» αποφάσισε να παρέμβει και ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Μόνο που παρά την θέληση του κατάφερε ένα τρομακτικό πλήγμα στον Στουρνάρα και ένα ακόμη βαρύτερο στον εαυτό του. Εκτός αν υποθέσουμε ότι παρά την ηλικία του είναι ακόμη τόσο τετραπέρατος ώστε βρίσκει τρόπους να περνά την άποψή του, λέγοντας τα αντίθετα από αυτά που θέλει να πει – περίπου δηλαδή όπως μας συμβούλευε να κάνουμε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ στο έργο του «Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια».

Αναλυτικά η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη αναφέρει:

«Ο Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να κατηγορηθεί γιατί δεν ενημέρωσε τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό για τα τεράστια βάρη τα οποία σωρεύει στους ώμους των Ελλήνων φορολογουμένων η ατέρμονη παράταση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας και όχι για το αντίθετο, όπως φαίνεται να πιστεύει η κυβέρνηση. Επί πολλά χρόνια, όταν η Ελλάς αφρόνως εβάδιζε προς τον υπερδανεισμό και την χρεοκοπία, κατηγορούσα τους εκάστοτε Διοικητές της Τράπεζας Ελλάδος, διότι αυτοί τουλάχιστον δεν ενημέρωναν, όπως είχαν θεσμικό χρέος, τον ελληνικό λαό και τον πολιτικό κόσμο για τους κινδύνους, εις τους οποίους η χώρα εξετίθετο. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί με τον Γιάννη Στουρνάρα».

Καταρχήν ο Μητσοτάκης φαίνεται να θεωρεί δεδομένο ότι ο Στουρνάρας έστειλε το e-mail κάτι που ο ίδιος αρνείται. Αν λοιπόν το έστειλε, ο Στουρνάρας λέει ψέμματα ότι δεν το έστειλε. Αν δεν το έστειλε, ο Μητσοτάκης τον κατηγορεί ότι αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό την αλήθεια για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ευφυέστατο

Το εξαιρετικό σημείο της δήλωσης Μητσοτάκη όμως αφορά τα χρόνια στα οποία «η Ελλάς αφρόνως εβάδιζε προς τον υπερδανεισμό και την χρεοκοπία». Υποθέτουμε ότι ο επίτιμος αναφέρεται στα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης.

Όπως έχει αποδείξει ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ «κατά την τετραετή διακυβέρνηση της χώρας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (1990-1993) το δημόσιο χρέος αυξήθηκε ποσοστιαία περισσότερο από όσο κατά την ανδρεϊκή οκταετία 1981-1989! Πόσοι άραγε γνωρίζουν» σημείωνε ο γνωστός αναλυτής «ότι τα ελλείμματα, τα χρόνια που ήταν πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης ήταν τα… χειρότερα (!) της μεταπολίτευσης παρ’ όλο που ο ίδιος ισχυριζόταν ότι «νοικοκυρεύει» το κράτος»;

Συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παρέλαβε το χρέος στο ύψος του 69,9% του ΑΕΠ και το απογείωσε, καθώς το 1993 το παρέδωσε πάνω από… 40 (!) εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο – για την ακρίβεια στο 111,6% του ΑΕΠ. Και το πρόβλημα δεν σταμάτησε εκεί.  Όπως εξηγεί ο Γ.Δελαστίκ «μόνο μέσα στο 1993 το χρέος εκτοξεύθηκε πάνω από 20 εκατοστιαίες μονάδες – από το 89% στο προαναφερθέν 111,6%! Ολέθρια αύξηση, αλλά οφειλόμενη και στα τεράστια ελλείμματα των χρόνων της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Ξεκίνησε κατευθείαν το 1990 με… ρεκόρ μεταπολίτευσης: 16,1% του ΑΕΠ! Συνέχισε με ανάλογο ρυθμό: 11,5% του ΑΕΠ το 1991 και 12,8% το 1992, για να κλείσει με έλλειμμα 13,8% του ΑΕΠ το 1993 (Η ελληνική οικονομία 1961-1997, Μελέτη Ι. Σηδηρόπουλου, υπουργείο Εθνικής Οικονομίας)».

Μπράβο λοιπόν στον κύριο Μητσοτάκη που συγχαίρει τον Στουρνάρα για ένα e-mail που ο ίδιος αρνείται ότι έστειλε και γιατί ασκεί τόσο σκληρή κριτική στον εαυτό του που εκτίναξε το χρέος της χώρας μας. Τέτοιους πολιτικούς χρειαζόμαστε, να μην φοβούνται να πουν την αλήθεια.

Άρης Χατζηστεφάνου

Υ.Γ Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανάλυση του Γ.Δελαστίκ, από την εφημερίδα Έθνος, που καταρρίπτει όλους τους μύθους τη μεταπολίτευσης για το χρέος

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ