Αναλύοντας το διάγγελμα Ρουβά. Ή, σε δουλειά να βρισκόμαστε…

Πλήθος κρυφών μηνυμάτων τα οποία μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα περιλαμβάνονται στο «διάγγελμα» που απήθυνε στο έθνος ο Σάκης Ρουβάς.

Αμφισβητώντας τα διλήμματα που θέτει το δημοψήφισμα, φαίνεται να καλεί εμμέσως τους φανατικούς οπαδούς του να απέχουν την Κυριακή από τις κάλπες, αφού κανένα από τα δυο αποτελέσματα δεν τον καλύπτει. Σε κανένα σημείο άλλωστε δεν λέει ότι θα πρέπει να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.

Ο κ.Ρουβάς πραγματοποιεί ολομέτωπη επίθεση στην Τρόικα για τις θυσίες του ελληνικού λαού που δεν απέδωσαν αλλά σε κανένα σημείο δεν λέει ότι η χώρα θα πρέπει να παραμείνει μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Αντίθετα με πολύ έξυπνο τρόπο αποφεύγει το ερώτημα λέγοντας ότι πρέπει να μείνουμε στην Ευρώπη – γεγονός μάλλον δεδομένο, εκτός αν κάποια γεωλογική εξέλιξη μεγάλης κλίμακας αποσπάσει τη χώρα από τον ηπειρωτικό κορμό της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Για να σοβαρευτούμε… έχουν κάποια λογική και κάποια ουσία όλα αυτά που λέμε; Ίσως Ναι και ίσως Όχι. Το σημαντικό είναι ότι κανένας από τους οπαδούς του ΝΑΙ στη συνθηματολογία του δεν λέει πλέον ότι πρέπει να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Όλοι λένε να μείνουμε στην Ευρώπη. Προσοχή δεν επιχειρούμε εδώ ένα φτηνό παιχνίδι σοφιστείας.

Γνωρίζοντας το μίσος του ελληνικού λαού για αυτά τα δυο μορφώματα, τα οποία οδήγησαν σε σαφή απομάκρυνση από τα δημοκρατικά κεκτημένα ενώ συσσώρευσαν ελλείμματα και χρέη στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, οι οπαδοί του ΝΑΙ προτιμούν να συγχέουν τον ευρωπαϊσμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μήπως όμως αυτό δεν ήταν τόσα χρόνια και το βασικό πρόβλημα της κυβερνώσας αριστεράς, το οποίο τώρα την αφήνει απροετοίμαστη να εξετάσει με καθαρό μυαλό όλες τις εναλλακτικές λύσεις;

Το ερώτημα δεν είναι αν μένουμε λοιπόν στην Ευρώπη (αυτό δεν το γλιτώνουμε). Άλλωστε η Ευρώπη έχει γεννήσει και τον Χίτλερ, τον Νέρωνα και τον Εφιάλτη. Το ερώτημα είναι αν διατηρούμε τον ευρωπαϊσμό μας, δηλαδή τις αρχές του διαφωτισμού τις οποίες θέλουμε να μετεξελίξουμε ώστε εκτός από την πολιτική και κοινωνική ισότητα να περιλαμβάνουν και την οικονομική.

Το ΝΑΙ σημαίνει ότι υποτασσόμαστε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που επιχειρεί να ανατρέψει δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και να τις αντικαταστήσει με υπαλλήλους τραπεζών, όπως ο κύριος Μόντι, Παπαδήμος και τόσοι άλλοι. Σημαίνει δηλαδή ότι δίνουμε τη χαριστική βολή στον πραγματικό ευρωπαϊσμό που εκπροσωπεί το ΟΧΙ.

Άρης Χατζηστεφάνου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ