φοιτητές
Οι φοιτητές συμμετείχαν μαζικά στις απεργιακές πορείες

Τεράστιες και επεισοδιακές οι απεργιακές διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη (vid)

Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργιακές πορείες της Θεσσαλονίκης σε κινητοποιήσεις, που μπορούν να συγκριθούν σε παλμό και μαζικότητα με τις πολύ μεγάλες στιγμές των τελευταίων χρόνων. Τελικά έλαβαν χώρα πέντε διαφορετικές διαδηλώσεις σε μία πόλη όπου πραγματικά δεν λειτουργούσε σχεδόν τίποτα από την μαζική συμμετοχή.

Το Εργατικό Κέντρο, το ΠΑΜΕ, το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης, ο συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, καθώς και μια συγκέντρωση αγροτών έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ηγήθηκαν των ξεχωριστών διαδηλώσεων.

Πρόκειται όμως για μία μέρα που εκτός από μαζική και δυναμική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιδιαίτερα επεισοδιακή. Οι πρώτες εντάσεις σημειώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο όταν σημειώθηκαν αψιμαχίες ανάμεσα σε απεργούς διαδηλωτές που είναι εναντίον της εξόρυξης Χρυσού και σε υπαλλήλους της El Dorado.

El Dorado

Στην συνέχεια η πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων που είχε συγκεντρωθεί στην Καμάρα, έφτασε στην πλατεία που ήταν συγκεντρωμένοι με συνθήματα ενάντια στον Μπόμπολα και την εξόρυξη Χρυσού, κάτι που προκάλεσε την οργή μέρους των υπαλλήλων της εταιρίας. Το μπλοκ υπέρ της εξόρυξης κινήθηκε γρήγορα και βγήκε σχεδόν στην κεφαλή της πορείας κάτι που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ολόκληρη η διαδήλωση κράτησε απόσταση από τους μεταλλωρύχους και στην συνέχεια επέλεξε διαφορετική διαδρομή, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια διαδήλωση αποτελούμενη σχεδόν αποκλειστικά από στελέχη της πλειοψηφίας του ΕΚΘ, υπαλλήλους της El Dorado, αλλά και το σωματείο εργαζομένων του ΟΑΣΘ το οποίο έχει αποσπάσει πολλά αρνητικά σχόλια για την στάση στήριξης που παρέχει διαχρονικά στη διοίκηση της εταιρίας. Από την άλλη μεριά πήγαν όλα σχεδόν τα σωματεία της πορείας, οι φοιτητικοί σύλλογοι, καθώς και οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Μάλιστα, μικροεντάσεις σημειώθηκαν όταν στελέχη του ΕΚΘ έμειναν στο μέρος όπου χωρίζονταν οι διαδηλώσεις, προσπαθώντας να επηρεάσουν τα υπόλοιπα μπλοκ διαδηλωτών να στρίψουν προς το Εργατικό Κέντρο, φωνάζοντας ότι «από εδώ είναι η πορεία για το ασφαλιστικό» για να πάρουν την απάντηση πολλών συγκεντρωμένων ότι «από εκεί είναι τα τσιράκια του Μπόμπολα, η πορεία για το ασφαλιστικό πήγε προς την άλλη».
Την ίδια ώρα στο Υπουργείο είχαν συγκεντρωθεί ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι ,αγρότες καθώς και μέλη του ΕΠΑΜ. Ενώ, ακολούθησε μικρής έκτασης συμπλοκή μεταξύ αντιεξουσιαστών και μελών του ΕΠΑΜ, μετά την οποία βρέθηκε ένας ηλικιωμένος ο οποίος μεταφέρθηκε χτυπημένος στο νοσοκομείο.

Στην συνέχεια και ενώ η πορεία του ΕΚΘ πορευόταν από την Εγνατία προς το Υπουργείο,το μπλοκ των μεταλλωρύχων δέχτηκε επίθεση από αγνώστους με αποτέλεσμα λίγο μετά οι μεταλλωρύχοι να επιστρέψουν στα λεωφορεία για να φύγουν. Ταυτόχρονα αποχώρησαν και οι διαδηλωτές του ΟΑΣΘ, κάτι που είχε ως συνέπεια στον μεγάλο κεντρικό δρόμο της Εγνατίας, από την τεράστια αρχική διαδήλωση να συνεχίζουν την πορεία τους μονάχα μερικά στελέχη του Εργατικού κέντρου.

αγρότες
Τέλος, τα Πρωτοβάθμια σωματεία κατέληξαν στο Υπουργείο Μ-Θ όπου ενώθηκαν με τους αγρότες και προσπάθησαν μάλιστα να ρίξουν την πόρτα του κρατικού κτιρίου και εισβάλουν. Τέλο, αγρότες και απεργοί αποχώρησαν δίνοντας ραντεβού για τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ