εαακ

Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ μηνύει φοιτητές της ΕΑΑΚ για πάρτυ αλληλεγγύης

Πηγή: Alterthess.gr

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών κατά μελών της φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ για τη διεξαγωγή πάρτι, που έγινε με σκοπό την οικονομική ενίσχυση προσφύγων, στους εξωτερικούς χώρους του Πανεπιστημίου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ζαπράνης τόνισε ότι θα καλέσει τον Εισαγγελέα να παρέμβει καθώς η συγκεκριμένη παράταξη διοργάνωσε εκδήλωση χωρίς άδεια από τον Πρύτανη, γεγονός που αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ο κ. Ζαπράνης δήλωσε επίσης ότι με την ιδιότητα του μέλους του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, προτίθεται να θέσει το θέμα των πάρτι στους πανεπιστημιακούς χώρους, ώστε να επιδιωχθεί μία κοινή στάση των Ιδρυμάτων για την αντιμετώπισή του.

Η ανακοίνωση της Πρυτανείας έχει ως εξής:

“Πρώτον, εδώ και χρόνια, οι Πρυτανικές Αρχές δε δίνουν άδεια για τη διεξαγωγή «πάρτι» στους χώρους του Πανεπιστημίου, διότι αυτό προφανώς δεν συνάδει με τους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς (ή έστω και ψυχαγωγικούς με ευρύτατη ερμηνεία του όρου) στόχους του Ιδρύματος, αλλά κι επειδή έχουν την αυτονόητη και εκ του Νόμου υποχρέωση να διασφαλίζουν τη δημόσια περιουσία και την ομαλή λειτουργία του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Παρόλα αυτά υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις και στο παρελθόν, κατά τις οποίες διεξήχθησαν αυθαίρετα παρόμοιες εκδηλώσεις, κάποιες μάλιστα φορές με σημαντικές επιπτώσεις στο κύρος και στα οικονομικά του Ιδρύματος.

Δεύτερον, επειδή είναι εύλογο, έπειτα από το πρόσφατο περιστατικό εμπρησμού στο χώρο του υπογείου πάρκινγκ του Ιδρύματος, να έχει δημιουργηθεί αυξημένη ανησυχία για την ασφάλεια του συνόλου των εγκαταστάσεων, αλλά ακόμη -και κυρίως- για την σωματική ακεραιότητα των φοιτητών και του προσωπικού, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και ο πιθανός κίνδυνος ζωής. Και είναι γνωστό, ότι η οργάνωση και η διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων υπόκειται σε αυστηρότατους όρους ασφαλείας.

Τρίτον -και αυτό μάς είναι κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο και ως εικασία ή ως υπόθεση- επειδή συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις να έχουν εγερθεί ζητήματα παράνομης οικονομικής δραστηριότητας από τους διοργανωτές και τους προμηθευτές των εν λόγω «πάρτι», καθώς κανένας επίσημος έλεγχος δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί σε αυτά και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική Πολιτεία έχει βρεθεί στην ανάγκη να «κηρύξει πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής, από όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Με βάση όλα τα παραπάνω, όταν εκπρόσωπος της συγκεκριμένης φοιτητικής παράταξης επισκέφτηκε προ ημερών τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη, έλαβε κατηγορηματικά αρνητική απάντηση για τη δυνατότητα διεξαγωγής «πάρτι» στους χώρους του Πανεπιστημίου. Η απάντηση του εκπροσώπου αυτού ήταν ότι, «εμείς θα το κάνουμε» και πως αν συναντήσουμε αντίδραση, «θα φτάσουμε μέχρι τα άκρα».

Κατόπιν αυτών και με δεδομένο ότι αγνοήθηκε η ρητή απαγόρευση από τον Πρύτανη της διεξαγωγής του «πάρτι» μετά τη λήξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα πέραν όλων των άλλων να διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου και να επιβαρυνθεί οικονομικά το Ίδρυμα με τον καθαρισμό των χώρων που χρησιμοποιήθηκαν, οι Πρυτανικές Αρχές θεωρούν υποχρέωσή τους να ενημερώσουν την Πολιτεία και την Κοινωνία για την καταπάτηση του Νόμου, καθώς και των βασικών αρχών επιστημονικής και δημοκρατικής λειτουργίας ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Επισημαίνουν προσθέτως, ότι η ανοχή τους σε παρόμοιου είδους φαινόμενα έχει εξαντληθεί και είναι έτοιμες να κινήσουν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να διασφαλίσουν τις αρχές της νομιμότητας και διαφάνειας”.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ζαπράνης γνωστοποίησε ότι «το πρωί κάλεσα τους συγκεκριμένους φοιτητές να δεσμευθούν ότι δεν θα διοργανώσουν στο μέλλον καμία εκδήλωση, χωρίς την άδεια του Πρύτανη, γιατί αποτελεί ποινικό αδίκημα, όμως το αποτέλεσμα της συνάντησης, ήταν ότι εισέπραξα ειρωνικά βλέμματα, όποτε δεν μένει παρά να στείλω στον Εισαγγελέα την αναφορά».

Επίσης, ο κ. Ζαπράνης γνωστοποίησε, ότι με την ιδιότητα του μέλους του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, προτίθεται να θέσει το θέμα των πάρτι στους πανεπιστημιακούς χώρους, ώστε να επιδιωχθεί μία κοινή στάση των Ιδρυμάτων για την αντιμετώπισή του.

Σε ανακοίνωση που ανάρτησε, το περασμένο Σάββατο, στο ιστολόγιό της η Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση – ΕΑΑΚ αναφέρει:

“Σε αγαπημένη ενασχόληση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέα Ζαπράνη, εξελίσσεται το…κόψιμο του ρεύματος! Μετά την περσινή του κίνηση να αφήσει το Αμφιθέατρο Τελετών του ΠΑΜΑΚ στο σκοτάδι για να ακυρώσει Γενική Συνέλευση φοιτητών, την Παρασκευή 9/10 προχώρησε σε αντίστοιχη κίνηση για να ακυρώσει πάρτυ της ΑΕΠ-ΕΑΑΚ που μάλιστα είχε τον χαρακτήρα οικονομικής ενίσχυσης σε κινήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη από την Τετάρτη 7/10 είχε απορρίψει το αίτημα για παραχώρηση οποιαδήποτε χώρου του ΠΑΜΑΚ και μάλιστα για να μας εκφοβίσει, ανέφερε ότι οποιαδήποτε διεξαγωγή του πάρτυ θα συνοδευτεί με εισαγγελική παρέμβαση συνοδεία αστυνομίας, κόψιμο του ρεύματος και κλείδωμα του πανεπιστημίου. Πράγματι την Παρασκευή 9/10 γύρω στις 10μ.μ. ο πρύτανης ειδοποίησε ηλεκτρολόγο ο οποίος και κατέβασε τον «γενικό» του ΠΑΜΑΚ!! Στη συνέχεια επικοινώνησε μαζί μας για να μας υπενθυμίσει ότι όσα λέει τα εννοεί και ότι από Δευτέρα θα βρούμε στο…τραπεζάκι μας τον εισαγγελέα! Απειλεί μέλη της ΑΕΠ-ΕΑΑΚ με διώξεις και μηνύσεις, προσπαθεί να τρομοκρατήσει την πιο ισχυρή αγωνιστική φωνή στον Σύλλογο Φοιτητών ΠΑΜΑΚ.

Είναι φανερό ότι ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης προσπαθεί να αξιοποιήσει τέτοια περιστατικά για να θέσει τη δική του ατζέντα, να διαπραγματευτεί με παλιό και νέο πολιτικό προσωπικό, να παρουσιαστεί στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό ενεργός. Άλλωστε ο τέως πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Φορτσάκης το ίδιο έκανε και κατέκτησε 2 φορές μάλιστα, την θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Προσπαθεί να κάνει πολιτική στις πλάτες μας παράλληλα με το να οδηγήσει το ελληνικό πανεπιστήμιο κυριολεκτικά και μεταφορικά στον σκοταδισμό!

Για κακή του τύχη, εμείς δε το βάζουμε κάτω! Το πάρτυ πραγματοποιήθηκε κανονικά στον εξωτερικό χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πιο μαζικό από ποτέ παρά την μη παραχώρηση ρεύματος από το ΠΑΜΑΚ και το κλείδωμα του εσωτερικού χώρου.

Εμείς ούτε θα φοβηθούμε, ούτε θα κινηθούμε με βάση την ατζέντα του πρύτανη. Αυτή είναι η πολιτική των «από κάτω» : η αλληλεγγύη προς τους χτυπημένους από τους πολέμους, τους αδύναμους, τους φτωχούς, θύματα επεμβάσεων και πολιτικών που αλίμονο αν ο κ. Ζαπράνης και άλλοι σαν και αυτόν έχουν αναδείξει και καταδικάσει. Αντίθετα με συτούς, οι φοιτητές στην Ελλάδα της κρίσης δείχνουν αυτές τις μέρες την αλληλεγγύη τους, όχι από το περίσσευμά τους, αλλά από το υστέρημά τους.

Όσο αυτός θα προσπαθεί την επόμενη μέρα να μας απειλήσει εμείς θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά! Θα παλέψουμε για ένα δωρεάν και δημόσιο πανεπιστήμιο, ανοιχτό προς τον κάθε φοιτητή. Θα παλέψουμε για να στηθούν δίκτυα αλληλεγγύης αυτή τη φορά και για τη χτυπημένη από τα μνημόνια ελληνική οικογένεια. Θα παλέψουμε να βγει η νεολαία στο προσκήνιο για να διεκδικήσει την προοπτική που της αξίζει- όχι άλλη ανεργία και μετανάστευση για τους νέους!

Θα είμαστε εδώ για ένα ζωντανό πανεπιστήμιο, ανοιχτό στην κοινωνία και αλληλέγγυο στα προβλήματα αυτής, όχι σε ένα πανεπιστήμιο απονεκρωμένο και αυταρχικό!”.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ