Ολάντ Κούβα

Οι όψιμοι φίλοι του λαού της Κούβας

Λεωνίδας Βατικιώτης για την Εφημερίδα ΠΡΙΝ

Η σημαντικότερη από τις πολές«πρωτιές» που κατέγραψε η μονοήμερη επίσκεψη του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στην πρωτεύουσα της Κούβας την Τρίτη 12 Μαΐου, ήταν αναμφισβήτητα η πρώτη επίσκεψη δυτικού προέδρου στην Αβάνα έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια! Ο προηγούμενος δυτικός πρόεδρος που ένιωσε τη βαριά ατμόσφαιρα της Αβάνας ήταν ο ισπανός πρωθυπουργός Φελίπε Γκονσάλες, το 1986! Κάτι αλλάζει επομένως στο νησί της επανάστασης…

Το εναρκτήριο λάκτισμα των εν εξελίξει αλλαγών δόθηκε από την αμερικανική διπλωματία στις 17 Δεκεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε η προσπάθεια «κανονικοποίησης» των αμερικανοκουβανικών σχέσεων. Εν ολίγοις, μια προσπάθεια των ΗΠΑ να πετύχουν με τα δολάρια ό,τι δεν μπόρεσαν να πετύχουν με τη στρατιωτική επέμβαση, την υπονομευτική δράση, τις 638 επιχειρήσεις δολοφονίας του Κάστρο και το εμπάργκο που διαρκεί σχεδόν 55 χρόνια.

Η Κούβα, από τη μεριά της, που μπόρεσε με αποτελεσματικότατο τρόπο να διαχειριστεί το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης με την ειδική περίοδο, μέχρι που η άνθηση των αριστερών κυβερνήσεων στην Λατινική Αμερική δημιούργησε ξανά ένα πέπλο προστασίας της επανάστασης, βλέπει πάλι να πυκνώνουν τα σύννεφα στη γειτονιά της με την υπονομευτική δράση των ΗΠΑ σε νέες δόξες. Ο καθόλου τυχαίος θάνατος του Ούγο Τσάβες κι οι προσπάθειες ανατροπής του διαδόχου του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το ζητούμενο λοιπόν για την Κούβα είναι να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη αρνητική ανατροπή των υφιστάμενων συσχετισμών. Γι’ αυτόν το λόγο η σημαντικότερη συμφωνία που υπογράφτηκε με τη Γαλλία, με την οποία διατηρούσε στενότατες οικονομικές σχέσεις όλα τα προηγούμενα «πέτρινα χρόνια», αφορούσε τη διενέργεια ερευνών για πετρέλαιο στα θαλάσσια ύδατα του νησιού. Μια προσπάθεια που μέχρι σήμερα πιο πολλές απογοητεύσεις έχει προκαλέσει παρά ελπίδες, αλλά όσο ακόμη κι αμερικανικές πηγές εκτιμούν ότι τα κοιτάσματα ανέρχονται σε 5-7 δισ. βαρέλια το ενδιαφέρον των πολυεθνικών συνεχίζεται αμείωτο.

Τα κοιτάσματα μάλιστα δεν αποτελούν παρά έναν μόνο τομέα προσφοράς της κουβανικής ηγεσίας στα πολυεθνικά μεγαθήρια, φιλοδοξώντας να συγκεντρώσει 8 δισ. ευρώ από ξένες επενδύσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι επιχειρηματίες δε που συνόδευαν τον Ολάντ στην πανέμορφη Αβάνα έδειχναν με τον πιο πειστικό τρόπο και το επίδικο της επίσκεψης: Στελέχη της αεροπορικής εταιρείας Αιρ Φρανς, των σουπερμάρκετ Καρφούρ, της τηλεπικοινωνιακής Οράνζ, ξενοδοχείων, εταιρειών ποτών, κ.ά. διαβεβαίωναν ότι σκοπός της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου ήταν η διαφύλαξη και η διεύρυνση των θέσεων που ήδη διατηρεί το γαλλικό κεφάλαιο στην Κούβα ενόψει των τεκτονικών αλλαγών τις οποίες θα επιφέρει η πλημμυρίδα του δολαρίου. Μια βελούδινη εισβολή που θα ξεκινήσει με την αεροπορική σύνδεση και τη διευκόλυνση των αεροπορικών ταξιδιών και της αποστολής εμβασμάτων για να προσλάβει στη συνέχεια (ως είθισται…) πιο βίαιες μορφές.

Η παρουσία του Γάλλου προέδρου, μεταξύ δεκάδων άλλων σημαντικότατων επισκέψεων διπλωματών τους τελευταίους μήνες, από αξιωματούχους της Ρωσίας και της Κίνας μέχρι την επίτροπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, την ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, σκόπευε να υπενθυμίσει στην Αβάνα πως όταν βρίσκεις καινούργιους φίλους δεν προδίδεις τους παλιούς Ανεξάρτητα αν στο και πέντε κατάλαβαν οι Ευρωπαίοι πως προσπαθώντας να ξεπεράσουν σε ζήλο τους Αμερικάνους στις κυρώσεις κατά της Κούβας κινδυνεύουν στον νέο γύρο οικονομικής φιλελευθεροποίησης να γίνουν ουραγοί, χάνοντας τα πλεονεκτήματα που διατηρούσαν.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ