Οι «ολιγάρχες» Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος στο στόχαστρο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα

Το ρόλο μια χούφτας οικογενειών που ελέγχουν κατασκευαστικές, πετρελαϊκές και ναυτιλιακές εταιρείες και παράλληλα κυριαρχούν στο τοπίο των ΜΜΕ φέρνει στο φως έκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Ανάμεσα σε δεκάδες άλλους ολιγάρχες από όλο τον κόσμο – συχνά με στενές σχέσεις με πολυεθνικές αλλά ακόμη και με το οργανωμένο έγκλημα – η έκθεση επιλέγει για την περίπτωση της Ελλάδας τις οικογένειες Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη και Αλαφούζου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση των συντακτών ότι οι προσπάθειες από προηγούμενες κυβερνήσεις να ελέγξουν την εξουσία των ολιγαρχών προσέκρουσαν πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ύστερα από την άσκηση τρομακτικών πιέσεων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ μέσω ειδικών λόμπι, αναφέρει η έκθεση, η Κομισιόν έκρινε ότι η σχετική νομοθεσία θα εμπόδιζε την επιχειρηματική ελευθερία.

Οι δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα συνδέουν άμεσα αυτή την απόφαση και με το ρόλο μεγάλων ευρωπαϊκών πολυεθνικών που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα στα χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων χρησιμοποιώντας τους Έλληνες ολιγάρχες σαν μεσάζοντες για να αρπάξουν ένα κομμάτι από την πίτα.

Σχετικά με το δημοψήφισμα η έκθεση εκτιμά πως ο κόσμος είχε πάψει να εμπιστεύεται τα κυρίαρχα ΜΜΕ που τον καλούσαν να ψηφίσει ΝΑΙ. Δεν είχαν αναγκαστικά τον Τσίπρα σαν είδωλο, καταλήγει η έκθεση, αλλά ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα κατά της διαπλοκής

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ