Μάρδας: Έλλειμμα έμπνευσης, πλεόνασμα ταξικής σκατοψυχίας

Το ποσό των 250.000 που ανέφερε ο Μάρδας, για να προσφέρει ειδικό καθεστώς στους κατατρεγμένους πρόσφυγες, δεν είναι τυχαίο. Στηρίζεται σε παλαιότερο νόμο (δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως -Αρ. Φύλλου 90, 18/4/2013) ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε ξένους που προβαίνουν σε επένδυση σε ελληνικά ακίνητα ύψους 250.000 ευρώ και άνω να λάβουν άδεια διαμονής για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Ο σχετικός νόμος είχε ελαφρώς φωτογραφικά χαρακτηριστικά αφού απυθευνόταν σε εύπορους Κινέζους. Το ελληνικό κράτος δηλαδή πουλάει από το 2013 βίζες σε πλούσιους αλλοδαπούς. Το πρόβλημα της απόφασης είναι ότι ποτέ δεν λειτούργησε.

Σχεδόν δυόμιση χρόνια από την ψήφιση του νόμου είχαν δοθεί μόλις 547 άδειες παραμονής κυρίως σε πολίτες από Ρωσία, Αίγυπτο, Ουκρανία, Κίνα, Ινδία, Καναδά και ΗΠΑ. Σε αντίθεση, η Πορτογαλία έχει εκδώσει 1.161 βίζες από το 2012 που ξεκίνησε σχετικό πρόγραμμα.

Το σχέδιο κόλλησε όπως φαίνεται στην αδυναμία του ελληνικού δημοσίου να το διαφημίσει (οι Κινέζοι δεν έμαθαν ποτέ ότι η πενταετής άδεια θα ανανεώνεται αυτομάτως) και σε διάφορα άλλα προβλήματα που οδήγησαν τους περισσότερους από του αιτούντες στην γειτονική Τουρκία.

Το πραγματικό πρόβλημα της ιστορίας μας λοιπόν είναι ότι ένας υφυπουργός (αποδεδειγμένα περιορισμένων ικανοτήτων) παίρνει μια αποτυχημένη απόφαση για την προσέλκυση επενδύσεων και προσπαθεί να την εφαρμόσει στους πρόσφυγες. Πέρα από την πρωτοφανή απανθρωπιά έχουμε να κάνουμε και με σαφή διάκριση μεταξύ των προσφύγων με βάση ταξικά χαρακτηριστικά – γεγονός απαράδεκτο βάσει του διεθνούς δικαίου.

Μήπως αυτό δεν είναι όμως το σύγχρονο πρόσωπο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ; Άνθρωποι ανίκανοι να φέρουν νέες ιδέες αναμασούν την αποτυχία του παρελθόντος σε βάρος Ελλήνων και ξένων πολιτών.

Είχε όμως κανείς αμφιβολία για τον Μάρδα; Μήπως δεν τον είχαν καταλάβει οι νέοι του «σύντροφοι» όταν πριν από μερικές εβδομάδες πανηγύριζε για την οικονομική κρίση της Βενεζουέλας με ένα παιδαριώδες κείμενο που φιλοξένησε το κομματικό όργανο του κόμματος (Αυγή);

Ο Μάρδας είναι το πραγματικό πρόσωπο του νέου ΣΥΡΙΖΑ και όσοι θέλουν να προβλέψουν το μέλλον του κόμματος καλά θα κάνουν να ξανακοιτάξουν τα λόγια και τα έργα που τον ακολουθούν το τελευταίο διάστημα.

Άρης Χατζηστεφάνου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ