Πορτογαλία

«Ιδιοκτήτες της Πορτογαλίας» (video)

Οι “Ιδιοκτήτες της Πορτογαλίας” είναι ένα ντοκιμαντέρ για τα εκατό χρόνια οικονομικής διαπλοκής στην Πορτογαλία.

Η ταινία απεικονίζει την κρατική προστασία για τις οικογένειες που κυριάρχησαν στην οικονομία της χώρας, τις στρατηγικές τους για την εξουσία και την συσσώρευση του πλούτου.

Οι Mello, Champalimaud και Espírito Santo – μεγάλες οικογένειες διασταυρώνονται με το γάμο και ενσωματώνονται με τη χρηματοδότηση. Απειλούνται από το τέλος της δικτατορίας, η ισχύς τους όμως αποκαθίσταται με τη δημοκρατία, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και τον συγχρωτισμό με την πολιτική. Νέες οικονομικές ομάδες όπως η Amorim, η Sonae και η Jerónimo Martins αναπτύσονται με τον ίδιο τρόπο.

Καθώς η κρίση ξετυλίγει τα όρια του Πορτογαλικού μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, η ταινία παρουσιάζει τους παράγοντες και τις βασικές επιλογές που έφεραν τη χώρα στη σημερινή της κατάσταση.

Owners of Portugal (english subtitles) from Donos de Portugal on Vimeo.

Οι “Ιδιοκτήτες της Πορτογαλίας” σκηνοθετήθηκε από τον Jorge Costa, σε επιμέλεια του Edgar Feldman. Η παραγωγή είναι της πορτογαλικής δημόσιας τηλεόρασης RTP2 και του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας (ihc.fcsh.unl.pt).

Μεταδόθηκε στις 25 Απριλίου 2012 και από εκείνη την ημέρα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Στις δύο πρώτες εβδομάδες, το φιλμ είχε περισσότερες από 120.000 προβολές (στο Vimeo και μεμονωμένες δημοσιεύσεις στο Youtube).

Οι “Ιδιοκτήτες της Πορτογαλίας” είναι ένα φιλμ που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Jorge Costa, Cecília Honório, Luís Fazenda, Francisco Louçã και Fernando Rosas, τυπώθηκε το 2010 από τον Edições Afrontamento και έχει πουλήσει πάνω από 12.000 αντίτυπα

donosdeportugal.net
facebook.com/donosdeportugal

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ