ΗΠΑ

ΗΠΑ: Μαζική απάντηση στην ρατσιστική βία!

Πηγή: Το περιοδικό

Μαζική, οργανωμένη απάντηση στην ρατσιστική βία έτσι όπως αυτή εκφράζεται (και) από την συνεχιζόμενη σφαγή Αφροαμερικανών από αστυνομικούς, δίνει ο αμερικανικός λαός, με χιλιάδες ανθρώπους να κατεβαίνουν χθες στους δρόμους διαφόρων πόλεων στις ΗΠΑ, με αφορμή την δολοφονία δύο Αφροαμερικανών αυτήν την εβδομάδα από πυρά αστυνομικών. Μάλιστα, οι μαζικές πορείες πραγματοποιήθηκαν σε λιγότερο από μια ημέρα μετά την επίθεση ενόπλου στο Ντάλας, ο οποίος σκότωσε πέντε αστυνομικούς.

Οπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους στην πόλη της Νέας Υόρκης, στην Ατλάντα και την Φιλαδέλφεια χθες το βράδυ, ενώ μεγάλο πλήθος μετείχε σε παρόμοιες εκδηλώσεις που έγιναν στο Σαν Φρανσίσκο και το Φοίνιξ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν σημειώθηκαν σημαντικά περιστατικά και δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

Χιλιάδες πραγματοποίησαν πορεία στην Ατλάντα στην όπως φαίνεται μεγαλύτερη από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα με τα οποία ζητούν δικαιοσύνη, δείχνει ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικά δίκτυα ενημέρωσης δείχνουν ένα τεράστιο πλήθος να έχει ακινητοποιήσει δεκάδες οχήματα της αστυνομίας σε μια τοπική διαπολιτειακή λεωφόρο.

Ο δήμαρχος της Ατλάντα Κάσιμ Ριντ ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι η πορεία ήταν ως επί το πλείστον ειρηνική, μολονότι περίπου 10 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Χθες, Παρασκευή, ήταν η δεύτερη ημέρα που πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ σε διαμαρτυρία για τη χρήση αστυνομικής βίας στη χώρα, μετά τον θάνατο από τα πυρά αστυνομικών του 32χρονου Φιλάντο Καστίλε κοντά στο Σεντ Πολ στη Μινεσότα και του 37χρονου Άλτον Στέρλινγκ στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνας.

Ο Καστίλε σκοτώθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου της τροχαίας αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενώ η σύντροφός του βιντεοσκόπησε με το κινητό της και μετέδωσε απ’ ευθείας τις τελευταίες στιγμές του μετά τους πυροβολισμούς.

Η αστυνομική βία εις βάρος άοπλων Αφροαμερικανών είναι πενταπλάσια σε σχέση με αυτήν εναντίον λευκών.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από περυσινή καταγραφή τέτοιου είδους κρουσμάτων από την εξειδικευμένη ιστοσελίδα για την καταγραφή της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ιστότοπο mappingpoliceviolence.org, μέσα στο 2015 η αστυνομία σκότωσε τουλάχιστον 346 Αφροαμερικανούς, εκ των οποίων οι 102 ήταν άοπλοι, ήτοι σχεδόν δύο μαύρους άοπλους κάθε βδομάδα.

Σχεδόν ένας στους τρεις από τους Αφροαμερικανούς που έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών το 2015 ήταν άοπλοι, ενώ ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος λόγω έλλειψης στοιχείων. Το 37% των άοπλων που σκοτώθηκε το 2015 ήταν μαύροι, παρόλο που η μειονότητα των Αφροαμερικανών ανέρχεται στο 13% του γενικού πληθυσμού.

Μόλις 10 από τις 102 περιπτώσεις δολοφονιών Αφροαμερικανών από αστυνομικούς το 2015 οδήγησαν στην απαγγελία κατηγοριών και μόνο δύο από αυτούς τους θανάτους προκάλεσαν την επιβολή ποινών κάθειρξης εις βάρος αστυνομικών. Στην πρώτη περίπτωση, ο αστυνομικός καταδικάστηκε σε 1 χρόνο φυλάκιση και εξασφάλισε το δικαίωμα να εκτίει την ποινή του μόνο τα Σαββατοκύριακα. Στη δεύτερη περίπτωση που δεν έχει τελεσιδικήσει, οι ένορκοι πρότειναν κάθειρξη 4 ετών. Τα πρωτεία δολοφονιών Αφροαμερικανών από αστυνομικούς κατέχουν κατά σειρά οι πόλεις: Σικάγο, Νέα Υόρκη, Χιούστον και Λος Αντζελες.

Στο μεταξύ, ο δράστης που φέρεται να άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών στο Ντάλας, με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε εξ αυτών και τον τραυματισμό ακόμη επτά, «αναγνωρίστηκε», όπως μετέδωσαν πολλά αμερικανικά μμε, ως ο Μάικα Τζόνσον.

Πρόκειται για έναν 25χρονο που διέμενε στο Μεσκίτ, ένα προάστιο του Ντάλας, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα CBS News και NBC News.

Τον 25χρονο σκότωσαν τα ξημερώματα άνδρες των ειδικών δυνάμεων αφού ο φερόμενος ως δράστης οχυρώθηκε σε ένα κτίριο της πόλης.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ