πογκρόμ

«Για τον κίνδυνο παραγραφής των εγκλημάτων του ρατσιστικού πογκρόμ»

Απλο το προσωπικό προφίλ, του Θανάση Καμπαγιάννη, στο facebook

Το ρατσιστικό πογκρόμ του Μάη του 2011 μετά τη δολοφονία Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας ήταν μια εμβληματική στιγμή του ελληνικού ρατσισμού και της ανόδου της ναζιστικής συμμορίας. Αντίθετα από τον σοσιαλδημοκρατικό “κοινό τόπο”, ότι δηλαδή η Χρυσή Αυγή αντρώθηκε στις Πλατείες, η συμμορία ανέβηκε κατηγορία όταν κατόρθωσε να ελέγξει γειτονιές του κέντρου, οπως την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, με τη συνεργασία των αστυνομικών τμημάτων στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Η τέλεση ανοιχτού πογκρόμ στο φώς της ημέρας, με την πλήρη ανοχή της αστυνομίας και την απόλυτη αδράνεια των εισαγγελικών αρχών, ήταν σημείο καμπής: τον Μάη του 2011 μπήκαν τα θεμέλια της ορμητικής ανόδου της συμμορίας και της εισόδου της στη Βουλή έναν χρόνο μετά.

Για το πογκρόμ αυτό κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο 3 χρόνια μετά, στις 12/5/2014. Και ενώ η προκαταρκτική που διατάχτηκε χαρακτηρίστηκε “κατεπείγουσα”, πέρασαν άλλα δυο χρόνια χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες με ορατό πλέον τον κίνδυνο παραγραφής σε λίγες βδομάδες.
Αλλά, το πογκρόμ ήταν εμβληματικό και για έναν ακόμα λόγο: αποτέλεσε την αφορμή για μια συστηματική αντιρατσιστική εκστρατεία, κομμάτι της οποίας ήταν και η συγκρότηση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που για πρώτη φορά τεκμηρίωσε με ακρίβεια και επιστημονικότητα τη ρατσιστική βία. Ήταν τότε που ο σύμβουλος του Σαμαρά Γαρουφαήλ Κρανιδιώτης έλεγε ότι “οι μαχαιρωμένοι μετανάστες υπάρχουν μόνο στη φαντασίωση της αριστεράς”. Καταφέραμε και κερδίσαμε με πολύ αγώνα (αλλά δυστυχώς και με πολύ αίμα) την περιθωριοποίηση αυτών των απόψεων και στο δημόσιο λόγο, αλλά ακόμα και μέσα στους θεσμούς (οι εκθέσεις του Δικτύου έγιναν βάση συζήτησης για την ΕΛΑΣ, για αιτιολογικές εκθέσεις νομοσχεδίων κοκ).

Σήμερα ο κίνδυνος παραγραφής των εγκλημάτων που τελέστηκαν από τους πογκρομιστές απειλεί να σβήσει όλη αυτή την επίπονη πορεία. Είναι υποχρέωση όλων μας να φωνάξουμε οτι οι αγώνες που δώσαμε δεν παραγράφονται. Και όχι. Δεν θα ξαναζήσουμε το 2011-2012, όσο και αν κάποιοι θέλουν να το ξανα-σκηνοθετήσουν.

Δείτε εδώ και τη σχετική αίτηση στο δικαστήριο

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ