Η πικρή σοκολάτα της Ουκρανίας

Πριν από ένα χρόνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν του απαγόρευσε να πουλάει στη Μόσχα τις σοκολάτες που παρασκευάζουν τα εργοστάσιά τους. Φέτος ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να κερδίσει με ευκολία τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται αυτή την Κυριακή στην Ουκρανία και να μετατραπεί σε βασικό συνομιλητή του Ρώσου προέδρου. (σημ: Ο Ποροσένκο εξελέγη από τον πρώτο γύρο των εκλογών της Κυριακής).

Ακόμη και αν δεν επιβεβαιωθούν οι υπερβολικές και αμφισβητούμενες δημοσκοπήσεις, που τον παρουσιάζουν να συγκεντρώνει πάνω από το 50% των ψήφων και να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, είναι βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό. Η βασική αντίπαλός του, άρτι αποφυλακισθείσα Γιούλια Τιμοσένκο, κατάφερε για άλλη μια φορά να χάσει την εύνοια του Βερολίνου, της Μόσχας αλλά και των ψηφοφόρων και είναι ζήτημα ένα θα συγκεντρώσει έστω και το ένα πέμπτο των ψήφων του Ποροσένκο. Η Τιμοσένκο αποφάσισε για άλλη μια φορά να ποντάρει τις ελπίδες της στη στήριξη της Ουάσινγκτον αλλά όπως όλα δείχνουν βρέθηκε αντιμέτωπη με μια ανίερη συμμαχία της Γερμανίας και της Ρωσίας που την ωθεί στην πολιτική απομόνωση – αν όχι πίσω στη φυλακή.

Καθώς το πολιτικό σκηνικό της Ουκρανίας συνεχίζει να θυμίζει σενάριο τηλεοπτικής φαρσοκωμωδίας, ο «βασιλιάς της Σοκολάτας» απολαμβάνει πλέον τη στήριξη του παγκόσμιου πρωταθλητή πυγμαχίας, Βιτάλι Κλίτσκο, του ανθρώπου που χρηματοδοτείται απευθείας από τα ερευνητικά ιδρύματα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Η Μέρκελ αποφάσισε όπως όλα δείχνουν να τον παροπλίσει προσωρινά δίνοντας το χρίσμα του Βερολίνου στον Ποροσένκο, ο οποίος υπόσχεται καθημερινά να διατηρήσει τη χώρα δεμένη στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ενώ αυτή η στάση θα ήταν αρκετή για να δυναμιτίσει τις σχέσεις του υποψήφιου προέδρου με το Κρεμλίνο, ο βασιλιάς της Σοκολάτας εμφανίζεται διατεθειμένος να βρει ένα mondus operandi με τη Μόσχα. Ήδη από το Μάρτιο ξεκίνησε επαφές με φιλορώσους ολιγάρχες στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι έχουν άμεση πρόσβαση στους διαδρόμους εξουσίας της Μόσχας. Άλλωστε και οι πρόσφατες κινήσεις του Πούτιν να χαλαρώσει τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στα σύνορα με την Ουκρανία εκλαμβάνονται σαν πράσινο φως προς τον Ποροσένκο να δοκιμάσει και αυτός της τύχη του στο προεδρικό μέγαρο του Κιέβου.

Ο Ποροσένκο έχει υπηρετήσει όλα τα πολιτικά και γεωπολιτικά στρατόπεδα της Ουρανίας. Ξεκινώντας από τον φιλορώσο πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα και συνεχίζοντας με τον Γιανουκόβιτς μετατράπηκε εν μια νυκτί σε βασικό χρηματοδότη της πορτοκαλί επανάστασης με τον φιλοδυτικό Βίκτορ Γιουστσένκο, πριν επιστρέψει στο πλευρό του φιλορώσου Γιανούκοβιτς ως υπουργός Εμπορείου και Οικονομικής Ανάπτυξης. Πραγματοποιώντας αυτό το συνεχές πολιτικό «σλάλομ» κατάφερε να οικοδομήσει μια οικονομική αυτοκρατορία η οποία εκτός από τη μεγαλύτερη βιομηχανία σοκολάτας τη ανατολικής Ευρώπης περιλαμβάνει ναυπηγεία, εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων αλλά και αρκετά μέσα ενημέρωσης με τα οποία ελέγχει ένα μεγάλο κομμάτι του ουκρανικού μηχανισμού προπαγάνδας.Αν και αποτελούσε για χρόνια ένθερμο υποστηρικτή της ένταξης στο ΝΑΤΟ την τελευταία εβδομάδα φάνηκε να εγκαταλείπει τις κακές του συνήθειες προς μεγάλη ικανοποίηση της ρωσικής διπλωματίας.

Είναι λοιπόν η Ουάσινγκτον, η οποία οργάνωσε και εκτέλεσε το φασιστικό πραξικόπημα για την ανατροπή της εκλεγμένης ουκρανικής κυβέρνησης, ο μεγάλος χαμένος των εκλογών της Κυριακής και των νέων ισορροπιών που δημιουργούνται στο Κίεβο; Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη. Ούτως η άλλως η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει τόσο άδοξα την παρέμβασή της στην Ουκρανία. Πιστή στη συμβουλή που της έδωσε πριν από δεκαετίες ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Κάρτερ, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, γνωρίζει ότι η Ουκρανία είναι η χώρα που θα κρίνει την κυριαρχία στη «μεγάλη σκακιέρα» της Ευρασίας. Άλλωστε καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, ένα ακόμη καταδρομικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού εισέρχονταν στη Μαύρη Θάλασσα, πραγματοποιώντας επίδειξη ισχύος λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών.

Το βέβαιο είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν βρίσκει πλέον ευήκοα ώτα στην γερμανική καγκελαρία καθώς το Βερολίνο συνειδητοποιεί ότι με τις αμερικανικές κυρώσεις κινδύνευε να πληρώσει ένα τεράστιο οικονομικό τίμημα χωρίς το παραμικρό γεωπολιτικό αντάλλαγμα.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν υπό καθεστώς τρόμου και ανησυχίας και από τις δυο πλευρές καθώς η μεν ανατολική Ουκρανία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις ο δε ουκρανικός στρατός συνειδητοποιεί μέρα με την ημέρα πόσο εύκολο είναι να χάσει ολοκληρωτικά τον έλεγχο στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Την Πέμπτη οι κυβερνητικές δυνάμεις υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από την έναρξη των επιχειρήσεων όταν 16 Ουκρανοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης που δέχτηκαν από φιλορωσικές δυνάμεις στο δρόμο που συνδέει το Ντόνετσκ με το λιμάνι της Μαριούπολης.

Προφανώς μια τέτοια ανάλυση, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στις γεωπολιτικές ισορροπίες του τριγώνου Μόσχας – Βερολίνου – Ουάσινγκτον, θα ήταν ελλιπέστατη εάν δεν λάβει υπόψη και τους οικονομικούς παράγοντες που δημιούργησαν το γόνιμο έδαφος για το ξέσπασμα της κρίσης και την άνοδο του φασισμού. Η Ουκρανία παραμένει σε μια καταστροφική οικονομική περιδίνηση, η οποία θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες από τη ληστρική επίθεση του ΔΝΤ που, όπως και την Ελλάδα, επιχειρεί να ξεπουλήσει και τα τελευταία απομεινάρια δημόσιας περιουσίας και να εξαφανίσει τα περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα των Ουκρανών. Ακόμη και αν η Μόσχα δεν πραγματοποιήσει την απειλή της να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου ζητώντας την άμεση αποπληρωμή των χρημάτων που της οφείλει το Κίεβο, η χώρα έχει πέσει ολοκληρωτικά πλέον στην παγίδα του χρέους.

Άρης Χατζηστεφάνου
Εφημερίδα ΠΡΙΝ – 24/5/2014

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ